Det kræver planlægning, hvis du vil have succes med dit byggeprojekt. Se her, hvordan du forbereder din nye tilbygning, så du undgår de værste faldgruber.
Hvis du ønsker mere plads, kan det være en praktisk løsning at bygge en tilbygning i stedet for at flytte til et større hus. Det gælder naturligvis udelukkende, hvis du er glad for at bo, hvor du bor, men blot ønsker mere plads. Det første, du skal gøre, er at skrive dine behov ned.
Hvilke behov har du på nuværende tidspunkt, og hvilke behov kan du få i fremtiden? Det er bedre at tænke dine fremtidsplaner ind i byggeriet fra start, så du ikke ender med en tilbygning, der ikke kan opfylde dine krav om få år.
Overvej disse faktorer, før du beslutter dig
Før du beslutter dig for, at du vil lave en tilbygning, og hvordan den skal se ud, er der en række ting, du bør overveje. Ved at forberede dig grundigt sikrer du, at der er en god harmoni mellem den nye tilbygning og det gamle hus. Overvej blandt andet følgende forhold:
- Skal den nye tilbygning opføres i samme stil som den nuværende bolig, eller ønsker du en tilbygning, der skiller sig ud fra den øvrige arkitektur?
- Sørg for, at tilbygningen ikke fjerner areal fra det nuværende hus ved at gøre et brugbart rum til et gennemgangsrum eller fjerne dagslys, hvilket kan svække det oprindelige hus’ kvalitet.
- Sørg for, at det er nemt og bekvemt, når du og din familie skal bevæge jer fra det gamle hus til den nye tilbygning.
- Husk desuden at overveje, hvorvidt tilbygningen vil komme til at gå ud over jeres have. Det kan være, at den vil tage lys fra bestemte steder i haven, hvilket svækker kvaliteten af haven i sommerhalvåret.
Brug professionelle rådgivere, når du bygger til
Det er vigtigt, at din tilbygning bliver opført, så den kan holde i mange år. Samtidig er det vigtigt, at du sørger for, at tilbygningens tilblivelsesproces kommer til at forløbe så effektivt som overhovedet muligt. Derfor er det en god idé at kontakte forskellige rådgiver, der kan hjælpe med at konkretisere projektet.
Samtidig vil du kunne få hjælp af en rådgivende konstruktionsingeniør til at udarbejde forskellige tegninger, statiske beregninger, skitser og øvrig dokumentation, før du går i gang med byggeriet, så du har bedre forudsætninger for at få en byggetilladelse. Hvis du eksempelvis kontakter en arkitekt med henblik på at få skitseret din nye tilbygning, er det nemmere at få realiseret de øvrige trin i byggeriet, da der er noget konkret at gå efter. Generelt bør du få hjælp til følgende, når du skal have opført en tilbygning:
- At ansøge kommunen om en byggetilladelse.
- At udarbejde et budget for projektet.
- At udarbejde et aftalegrundlag med de enkelte håndværkere
- At få skitseret byggetegninger og udarbejdet et bygningsbeskrivelse, som skal bruges til at bygge efter.
- At styre byggeprojektet samt at kontrollere, at det skrider frem efter planen.
Det er et omfattende og kompliceret arbejde, når et byggeprojekt skal styres, selvom det kan være fristende at spare de penge, det koster at hyre en professionel bygherre, entreprenør eller arkitekt. I de fleste tilfælde er det dog penge, der er godt givet ud, da vedkommende ikke skal balancere et fuldtidsjob ved siden af byggeriet, ligesom du ville skulle, hvis du varetog det selv.