Den 1. juli trådte en ny bekendtgørelse i kraft, der åbner op for muligheden for at handle og markedsføre brint som grøn energi. Tidligere var det kun muligt at udstede oprindelsesgarantier for el, gas og varme, men med den nye bekendtgørelse kan PtX-aktører nu også få oprindelsesgarantier for brint.
PtX-teknologien, også kendt som Power-to-X, spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling mod et mere bæredygtigt samfund. Ved hjælp af PtX-teknologien kan der produceres brændstoffer og kemikalier, der kan erstatte fossile produkter i sektorer som søfart, luftfart, landbrug, industri og tung vejtransport.
Uden omstillingen af disse sektorer er det vurderet, at Danmark ikke vil kunne opnå det langsigtede mål om klimaneutralitet senest i 2050. Derfor er det afgørende, at den brint, der anvendes i PtX-processerne, er produceret ved hjælp af vedvarende energikilder. Denne garanti kan nu dokumenteres gennem udstedelse af oprindelsesgarantier for brint.
Den nye bekendtgørelse åbner dermed op for spændende muligheder inden for grøn energi. Fra 1. juli har PtX-aktører nu mulighed for at markedsføre og demonstrere, at de handler med grøn brint og anvender denne i deres processer. Tidligere var det kun muligt for energiselskaber at vise, at de handlede med grøn energi inden for el, gas og varme.
Med ændringen af bekendtgørelsen om oprindelsesgarantier for elektricitet, gas, fjernvarme og fjernkøling fra vedvarende energikilder udvides oprindelsesgarantisystemet til også at omfatte brint. Dette betyder, at det nu er muligt at udstede oprindelsesgarantier for brint, som beviser, at den pågældende mængde brint er produceret ved hjælp af vedvarende energikilder. PtX-aktører kan nu med stolthed påpege, at de leverer grøn brint, og virksomheder og forbrugere generelt kan glæde sig over at benytte sig af grøn brint.
Bekendtgørelsen trådte i kraft den 1. juli 2023 og åbner dermed døren for en mere bæredygtig fremtid med grøn energi og reduktion af CO2-udledningerne.
Læs mere om energi her.