Det er ingen hemmelighed, at de fleste politikere er vilde med iværksætteri. Iværksætteri skaber nemlig typisk vækst, arbejdspladser og holder hjulene i gang. Derfor er man fra politisk hånd også interesseret i at skabe nogle rammer, der gør det trygt og muligt at springe ud som iværksætter, og iværksætteri og entreprenørskab er til evig debat på Christiansborg.
Hvis man følger med i mediebilledet, kan man få indtrykket af, at dansk iværksætteri er inde i en tør periode. Mange politikere taler nemlig om, at dansk iværksætteri er på et rekordlavt niveau, og fra forskellige politiske partier fremlægger man idéer om, hvordan man kan fremme iværksætteriet.
Kigger man bag om de tal, der meget rigtigt siger, at der er færre danske iværksættere i dag, end der har været de tidligere år, så er billedet dog et andet. Når man tæller og måler på antallet af iværksættere, kan man nemlig overse en helt central gruppe.
Hvad er en iværksætter?
Selvom man kunne fristes til at tænke det, så er iværksætter ikke en jobtitel. Det er derimod meget simpelt en betegnelse for en person, der starter en ny virksomhed. En iværksætter kan altså lave et væld af forskellige ting og derved have vidt forskellige jobtitler og jobfunktioner. Iværksætterne har dog det tilfælles, at de har startet noget op fra bunden.
Typisk forbinder man også iværksættere med ord og begreber som kreativitet, innovation, risikovillighed, mod, ambitioner og en god idé. Dette er typisk også meget rigtigt, da det ofte vil kræve, at man besidder disse kompetencer og egenskaber, eller i hvert fald nogle af dem, hvis man vil have succes med at opstarte en ny virksomhed.
Bløder Danmark iværksættere?
Hvis man vælger den politiske gang på Christiansborg og mediebilledet generelt, kan man hurtigt få et indtryk af, at det ser skidt ud for dansk iværksætteri. Politikere og meningsdannere taler nemlig om, hvordan Danmark bløder iværksættere, og hvordan iværksætteri og selvstændige har trange kår i disse år.
Dette er dog ikke hele billedet. Som konsekvens af indførelse af iværksætterselskaberne, lavere kapitalkrav til anpartsselskaber og professionalisering ser man nemlig en tendens til, at antallet af selskaber vokser, mens antallet af selvstændige daler.
Dette hænger sammen med, at man historisk set har betragtet selvstændige som ejere af enkeltmandsvirksomheder og andre mindre virksomheder, men i dag har virksomhederne en anden form, og de tælles derfor ikke med på samme måde, som de historisk set er blevet. Derfor kan det hurtigt se ud til, at det står langt værre til med dansk iværksætteri, end det reelt gør.