Guide: Sådan optimerer du din søvn med det rette lys

by Redaktør

Har du problemer med at sove? Så læs med i denne guide. Her kan du nemlig blive klogere på, hvordan du bruger lyset til din fordel.
Det er ikke ligemeget, hvilken type lys du udsætter dig selv for, når det kommer til din søvn. Tværtimod. Lyset har nemlig stor betydning for, om du er frisk om dagen og naturligt træt om aftenen.
Læs videre i guiden her og lær mere om, hvordan du optimerer din søvn med det rette lys.

Melatonin – Kroppens søvnhormon

Når snakken falder på søvn, kommer vi ikke uden om melatonin. Melatonin – også kendt som ‘Søvnhormonet’ – styrer nemlig i vid udstrækning din døgnrytme.

Grundlæggende handler det om at få masser af køligt lys om formiddagen. Dette lys bidrager nemlig til en døgnrytme, hvor du er frisk om dagen og træt om natten.

Derimod bør du undgå for meget lys om aftenen og natten – Og særligt det blå lys som kommer fra eksempelvis smartphones og computerskærme.

Det blå lys medfører nemlig, at produktionen af melatonin falder, hvilket gør det svært at falde i søvn… Og at sove igennem når først du er faldet i søvn.

Således klogere på lys og melatonin kan vi nu gå videre til nogle metoder, du kan bruge til at styre din produktion af melatonin på en hensigtsmæssig måde.

Undgå blåt lys fra elektronik om aftenen

Har du svært ved at sove, så kan en forklaring være, at du får for meget blåt lys om aftenen umiddelbart inden sengetid.

… Dette kan du heldigvis nemt gøre noget ved:
Når det kommer til smartphones, så har nyere telefoner et såkaldt “blåt lys-filter”. Dette bør du sørge for at have slået til. Ydermere så forsøg om muligt at holde dig helt væk fra din telefon umiddelbart inden sengetid.
Hvad computeren angår, kan du overveje at downloade et smart, lille værktøj, som hedder F.lux. F.lux gør det muligt automatisk at tilpasse lyset fra din skærm til, hvad din hjerne har brug for på det pågældende tidspunkt… Således at du bliver udsat for lys, der minder om solskin om dagen, mens lyset om aftenen er blødere.

Tilpas din belysning til tidspunkt

Når du investerer i belysning til dit hjem, er det vigtigt, at du får købt pærer, der passer til de enkelte rum, og hvad du laver i dem.

En god tommelfingerregel er, at have pærer som giver det kølige, blå lys i områderne af dit hjem, som du opholder dig i om dagen.

Heroverfor bør du investere i det varme, rødlige lys til de områder, som du opholder dig i om aftenen.
Problemet med disse tommelfingerregler er, at de fleste af os opholder os i mange af de samme rum både om dagen og om aftenen. En god løsning på dette er at investere i et lyssystem, der kan tilpasse sig intelligent.
Der er flere af sådanne lyssystemer på markedet. Det mest kendte er dog nok Philips Hue, som da også fungerer godt og er ganske nemt at sætte op.

Stadig søvnproblemer? Lys er ikke alt

Den rette belysning kan give dig bedre forudsætninger for en god søvn. Der er dog også mange andre ting, der skal være på plads: Eksempelvis skal temperaturen i soveværelset være i orden, du skal være rolig og afstresset inden sengetid, og du skal ligge godt.

Med de rette Google-søgninger kan du blive klogere på, hvordan du optimerer din søvn. Flere sider skriver nemlig om emnet – eksempelvis hjemmesiden Sengeguruen.dk som har specialiseret sig i forbrugerguides omkring senge, madrasser, dyner, puder og andre produkter til soveværelset.

Related Articles

Skriv en kommentar