Bedre indeklima med rene vinduer

by Redaktør

At få det gode indeklima er i dagens Danmark på agendaen for rigtig mange private såvel som erhvervsdrivende. Og det hænger måske specielt sammen med de kolde efterårsmåneder, hvor det triste gråvejr i værste fald kan medføre, at man kan gå hen og få en mindre vinterdepression – og at man den vej igennem bliver mindre effektiv og til tider trist til mode. 

Derfor er det måske også endnu vigtigere, at man tænker på og forholder sig til, hvordan man i sit hjem eller på arbejdspladsen får et indeklima, der afhjælper de effektivitets-nedsættende faktorer. 

Men hvad er det helt lavpraktisk, man kan gøre, hvis man gerne vil skabe et bedre indeklima. For udover en plads til armbevægelser og et godt ventilationssystem kan det være svært at gennemskue, hvad man kan gøre bedre.

I artiklen her kigger vi ind i en af de ting, der faktisk kan have en målbar effekt på dit indeklima.

Rene vinduer skaber luft og lys

Hvis du tænker over det, er det måske ikke så underligt, at rene nyvaskede vinduer modvirker det indelukkede indeklima. For selvom det jo ikke giver mere plads, baner en vinduesvask vejen for, at man – i hvert fald rent psykologisk – får mere plads i rummet og undgår indelukketheden. Og selvom man godt ved, det ikke er tilfældet i virkeligheden, kan det altså have en direkte indvirkning på, hvordan man arbejder, og hvor godt man føler sig tilpas.

Modsat er det måske heller ikke så svært at skulle forestille sig, at det kan komme til at virke ret indelukket, hvis man i stedet dropper vinduesvasken og arbejder i et rum med beskidte ruder. For selvom der godt nok er nogen form for gennemsigtighed, er de snavsede ruder ret iøjnefaldende – og man får altså sjældent den samme effekt.

Adgang til naturligt lys

Udover den rummelige følelse er der også en mere håndgribelig fordel at have in mente, når man overvejer, hvorvidt nyvaskede vinduer også gør en forskel. Og det er, at man på den måde har en mere tilgængelig adgang til naturligt sollys.

For selvom man måske kan få tilstrækkeligt arbejdslys fra sin lampe, indeholder dette lys ikke de D-vitaminer, man skal bruge i kroppen – og det er faktisk lige præcis mangel på disse, der kan medføre, at man pludselig står med en vinterdepression.

Derfor er det da også altid en fordel at sikre det naturlige lys fra sine vinduer. Og med en arbejdsdag, der jo egentlig forløber i alle døgnets lyse timer, er det bare med at få sørget for, at man så også får gavn af de solstråler, man dog kan få.

Foruden de eftertragtede D-vitaminer er det dog også langt mere behageligt at arbejde i et naturligt lys, end det er at arbejde med lys fra en lampe, da kroppen har nemmere ved at kunne forholde sig til dette. Og selvom det måske virker underligt, da lys vel i sig selv bare er lys, er det generelt en faktor, flere og flere arbejdspladser og især kontormiljøer arbejder med i det daglige.

Related Articles

Skriv en kommentar