Når snakken falder på produktionsvirksomheder, er det oftere reglen end undtagelsen, at snakken før eller siden bevæger sig i retning af emnet automatisering. Og her er der sket en hel del siden Henry Ford i 1913 implementerede samlebåndet i sin produktionslinje. Men selv om der er gået over 100 år, og teknologien har udviklet sig voldsomt, er den fuldstændigt automatiserede produktionsvirksomhed stadig ikke en realitet. Tværtimod indgår der stadig mennesker i langt de fleste produktionslinjer verden over.
Spørgsmålet er så, om det skyldes, at den fuldstændigt automatiserede produktionsvirksomhed i virkeligheden er en fjern utopi?
”Menneskecentreret produktion”
Vender vi blikket i retning mod Teknologisk Institut, ja så tegner der sig et klart billede af, at fremtidens produktion vil blive både intelligent og datadrevet, men også, at den vil blive ”menneskecentreret”. Det skriver Teknologisk Institut i denne artikel. For selv om produktionslinjer i stigende grad vil blive automatiseret yderligere, så er det ganske enkelt for dyrt at automatisere de sidste 20% af produktionsapparatet – det vil ganske enkelt ikke være lønsomt.
Derudover påpeges det i artiklen også, at produktionsvirksomhederne efterhånden har gjort sig den erkendelse, at en fuldautomatiseret produktionslinje måske i virkeligheden ikke er drømmescenariet, men at et sådant i stedet består af et samarbejde mellem robotter og mennesker.
Er en fuldautomatiseret produktion overhovedet realistisk?
Der findes stort set ingen grænser for, hvad robotterne kan bidrage med i produktionen i dag. Mangler du overblik i produktionen? Et MES system giver dig bedre overblik over din produktion ved hjælp af sporing og dokumentation i realtid. Træt af tunge eller gentagne løft? Robotter i alverdens udformninger er klar til at overtage alle former for fysisk nedslidende arbejde.
I sådanne tilfælde er det selvsagt, at det er ønskeligt at automatisere produktionen. Men der er stadig opgaver, hvor mennesket er den bedste til at løse dem. Det gælder f.eks., når vi taler om kreative eller opfindsomme opgaver i en produktionslinje. Det samme gør sig gældende ved opgaver, der stiller særlige motoriske krav. Dette nævnes ligeledes i den føromtalte artikel fra Teknologisk Institut.
Om fremtiden byder på ændringer i den retning, må tiden vise. Som automatiseringslandet ligger i dag, er der dog ikke noget, der umiddelbart tyder på, at vi når frem til en fuldautomatiseret i nær fremtid. Heldigvis har den automatisering, vi ser i dag, allerede forårsaget så store forandringer i produktionsvirksomhederne, at grænserne for, hvad der bliver muligt at automatisere i fremtiden, hele tiden udvikler sig. Resten er måske blot et spørgsmål om tid.